Partner login

Møt håndverkeren Petter Gantelius

Hultafors - Norge

En behagelig lukt av høvlet treverk treffer meg i det jeg går inn i verkstedet der håndverkeren Petter Gantelius arbeider med å restaurere vinduer. Vindusrammene henger pent ned fra taket og venter på sin tur til å gjennomgå en kjærlig restaureringsprosess.

Det er tidskrevende håndverk og Petter er nøye og presis i hvert aspekt av arbeidet sitt. Han fører hånden over det nylig utførede arbeidet og bestemmer seg for at nå er den perfekt.

"Å skifte ut vinduene fordi de begynner å falme, er som å skrote bilen fordi dekkene er slitte"

Fakta

Navn: Petter Gantelius
Yrke: Håndverker - Vindusrestaurering
Alder: 35
Bosted: Ystad, Sverige
Instagram: @gantelius_fonsterhantverk

Fortell oss litt om bakgrunnen din. Har du alltid arbeidet med dette?

Det jeg har arbeidet mest som per dags dato er faktisk sirkusartist. Det inkluderte akrobatikk, sjonglering og brannkunstner i ulike former. Jeg har alltid vært interessert i utfordringer og har trivdes med å trene på å gjøre ting som er ansett som vanskelig, eller enda bedre - nærmest umulig.

Hvordan endte du til slutt opp med å restaurere vinduer?

Jeg har vært interessert i treverk siden barndommen. Etter videregående tok jeg ulike kurs i restaureringarkitektur ved det Tekniske Fakultetet på Universitetet i Lund for å bli kvalifisert til å bli restaureringsarkitekt. Dette viste seg dessverre å være for administrativt og hierarkisk for meg. Jeg passet ikke inn overhode, i tillegg til at jeg ønsket å arbeide med hendene.

Jeg ga derfor opp den ideen og fortsatte som sirkusartisk. Det var først da jeg møtte en håndverker med lang erfaring innenfor vindusrestaurering at jeg innså hva jeg virkelig ville gjøre. Etter 12 år som profesjonell sirkusartist, startet jeg min egen vindurestaureringsbedrift i 2014.

"Jeg har en del el-verktøy som hjelper meg å arbeide mer effektivt. Problemet er at de bråker, produserer mye støv og distanserer meg fra selve håndverket."

Hvor mange er det som driver med vindusrestaurering i Sverige?

Det er vanskelig å si med tanke på at mange unngår rampelyset. De fleste av dem er svært opptatte og trenger ikke å markedsføre seg selv. Det er kanskje totalt 200 stykker av oss. Jeg kjenner omtrent 100 personer som arbeider med å restaurere vinduer.

Det høres ikke ut som om du trenger å jakte kunder?

Neida, kundene jager meg (Petter ler). Jeg syns det var vanskelig å finne riktig informasjon da jeg startet, derfor ønsker jeg å dele mine tips i sosiale medier. Det har også gitt meg mer oppmerksomhet og derav flere oppdrag. Det er min største markedsføringsinnsats - å dele det jeg gjør.

Hva er det beste med jobben din?

Det beste er nok når man starter med et ordentlig gammelt og slitt antikkvindu som tilhører en kunde som lenge har lett etter noen å restaurere det. Den vakreste delen i prosessen er å skjære i glasset, sette inn kittet, fjerne det ødelagte treet og sørge for at de utskiftede stykkene passer perfekt sammen. Å fjerne siste tiendedel av en millimeter og se det gamle og nye smelte sammen.

Samtidig er jobben også svært varierende - noen ganger hugger jeg i betong og i neste sekund i et 200 år gammelt håndblåst glass, eller så henger jeg en ramme 15 meter opp i lufta.

Jeg forstår at du hovedsakelig bruker håndverktøy?

Rett verktøy til oppgaven, vil jeg si. Ofte er det både lettere og tidsbesparende å arbeide for hånd enn maskiner som må tilpasses oppgaven. Jeg har en del el-verktøy som hjelper meg å arbeide mer effektivt. Problemet er at de bråker, produserer mye støv og distanserer meg fra selve håndverket.

"Å fjerne siste tiendedel av en millimeter og se det gamle og nye smelte sammen."

Hvilket verktøy kunne du ikke klart deg uten?

Det er flere verktøy jeg ikke kunne klart meg uten! Det jeg ville savnet aller mest er nok HDC stemjernet som alltid henger i beltet mitt. Japansagen ville jeg heller ikke vært foruten. HDC stemjernet med det flate bladet gjør det mulig å komme til steder der andre stemjern ikke klarer, i tillegg til at den gir meg en direkte følelse av hvor jevn overflaten er.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

Det finnes omtrent 10 forskjellige typiske dager. Arbeidet i selve verkstedet kan innebære oversikt over lagerbeholdning, måling, fjerne malingsrester, skjære glass, legge på kitt eller male linfrø-olje på gamle jernbeslag.

En kunde kan ha et vindu som lekker og trenger oppussing, eller så står jeg på et stillas og sager av dårlig treverk fra en ramme. Jeg må ha minst dobbelt opp av det viktigste verktøyet, ettersom jeg aldri kan vite hva jeg finner under metallet og malingen.

Har du noen gang takket nei til en jobb fordi du anså oppgaven som umulig?

Jeg har takket nei til oppgaver, men ikke fordi det var umulig. Det var faktisk på grunn av at det hadde blitt for dyrt. For eksempel et vindu fra 1980-tallet med treverk langt under standard og dårlig glass ville kostet langt mer å restaurere enn det faktisk er verdt. Men i tilfeller der det er ordentlig gamle vinduer og kun 10% av rammen er intakt, og resten nytt, restaurerer jeg om det er økonomisk forsvarlig.

Hva er spesielt viktig å tenke på i et restaureringsprosjekt?

Det aller viktigste er å bruke linfrøoljen. Dette er blitt brukt i flere århundre og det er det eneste som beskytter det gamle materialet ordentlig. Å få treverk til å passe perfekt sammen er avgjørende for at det skal holde lengst mulig.

Har du noen tips og triks, eller holder du dem for deg selv?

Jeg deler mer enn gjerne! Det jeg gjør er allerede såppas vanskelig at jeg ikke behøver å holde på noen hemmeligheter. Jeg bruker stemjernet mye og jeg må derfor slipe dem ofte. Jeg vannsliper ikke, det tar altfor lang tid, derfor bruker jeg heller båndsliper da denne ikke brenner eggen like mye som slipestein.

"Jeg har alltid vært interessert i utfordringer og har trivdes med å trene på å gjøre ting som er ansett som vanskelig, eller enda bedre - nærmest umulig"

Før jeg sliper, legger jeg stemjernet i fryseren. HDC stemjernet er produsert i et sterkt materiale slik at det holder lenge på kulden. Det betyr at jeg kan båndslipe en ny egg uten å bekymre meg for at det brenner. Deretter sliper jeg kanten og finpolerer den med en benkpoleringsmaskin med poleringspasta. På denne måten tar det kort tid å få en skarp egg. Det blir selvfølgelig ikke like bra som med en japansk slipesten, men det er ofte nok for mitt arbeid.

Utforsk mer

Skarp og pålitelig

HDC stemjernet kan med sitt flate blad ligge tett inntil underlaget, noe som gjør det mulig å komme til steder hvor andre stemjern ikke kan. Stemjernet er det optimale valget for arbeid som krever både styrke og presisjon.

Alt ligger i detaljene.

Les mer om HDC stemjernet

Built by hand

Det finnes mange verktøy du ikke skal undervurdere, men det virkelige håndverket kommer fra hendene dine.

Det er der minner skapes.

Se, les og blir inspirert av interessante håndverkere

"Sløyd var favorittfaget og det føltes naturlig å jobbe med hendene"

Lukten av tre er slående i snekkerverkstedet til innredningssnekker Mikael Seppänen. Her står store industrisager side om side med klassiske håndverktøy. Jeg tar en prat med Mikael mens limet tørker på noen dører han akkurat har satt sammen.

Møt innredningssnekker Mikael Seppänen

Spør oss