Partner login

Møt innredningssnekker Mikael Seppänen

Hultafors - Norge

Lukten av tre er slående i snekkerverkstedet til innredningssnekker Mikael Seppänen. Her står store industrisager side om side med klassiske håndverktøy. Jeg tar en prat med Mikael mens limet tørker på noen dører han akkurat har satt sammen.

Hvorfor ble du snekker?

Selv på skolen følte jeg at jeg var praktisk anlagt. Sløyd var favorittfaget og det føltes naturlig å jobbe med hendene. Det er det jeg kan og har en evne til. Så i bunn og grunn var det det som føltes riktig; å bli snekker og arbeide med hendene.

Det var bare ikke et alternativ. Sløyd var favorittfaget og det falt meg naturlig å jobbe med hendene. 

Hvordan endte du opp på akkurat dette verkstedet for tresammenføyning?

Vel, det er en artig historie bak det. Jeg banket på døren hos et lokalt verksted som jobbet med tresammenføyning og spurte om det var sjans for arbeidserfaring. I begynnelsen var eieren tvilende og fortalte de hadde planer om å avvikle virksomheten før han gikk av med pensjon. Men jeg var ganske insisterende. Jeg sa jeg kunne hjelpe til så mye de ønsket og det ville ikke koste noe.

Han ba meg ringe over helgen slik at han kunne tenke på det. Og det var akkurat det som skjedde. Jeg ringte og ble invitert tilbake for å ta en titt på verkstedet. Selv da tullet han med meg og sa, "Mikael, en dag vil alt dette bli ditt!" Jeg lo det bort, jeg var bare 18 år og fortsatt på videregående. På det tidspunktet var tanken om at jeg skulle ha min egen bedrift ikke til stede, men han plantet ideen i meg.

Hvor lang tid bruker du på å bygge et kjøkken?

Et vanlig kjøkken tar omtrent en måned og produsere; dette er da fra første møte med kundene, tegneprosessen og helt til siste finpuss.

Er det en del av prosessen du liker best?

Jeg liker den delen hvor jeg faktisk kan begynne lage kjøkkenet, skru rammene sammen og lime dørene; å se kjøkkenet gradvis bli til på arbeidsbenken.

Hvilke materialer jobber du hovedsakelig med?

Til dører har jeg alltid brukt furu, et tradisjonelt treverk som brukes i hjem til ting som lister og møbler. Jeg bruker eik til skuffene fordi det er et slitesterkt treverk som ser bra ut. Det er også moderne med eik, det er et eksklusivt materiale.

Hvorfor endre et vinnerkonsept? Klassisk håndverk krever klassiske verktøy. 

Du jobber selvfølgelig med mange elektroverktøy, men hvilke håndverktøy kan du ikke klare deg uten?

Jeg kunne ikke klart meg uten meterstokken. Den bruker jeg for å ta omtrentlige mål på alt mulig, med når presisjon er viktig bruker jeg talmeter. Også har du håndverkskniven, det beste allsidige verktøyet du kan ha. Jeg bruker den for å åpne malingbokser, skrape vekk overflødig maling, åpne esker og skrape rusk av arbeidsstykkene.

Dette høres ut som klassiske verktøy.

Ja, det stemmer. Hvorfor endre et vinnerkonsept? Klassisk håndverk krevet klassiske verktøy.

Er det noen typiske kjennetegn ved kundene som velger et skreddersydd kjøkken?

En typisk kunde har kjøpt kjøkken tidligere og vet hva det går ut på. De er kjente med hele prosessen; fra tegnebrettet til valg av materialer, tilpasninger og maling. De er ofte trendbevisste og opptatt av kvalitet og estetikk.

Hvorfor velger de et skreddersydd kjøkken istedenfor et ferdig kjøkken?

Fordi det er laget etter mål. De eneste faste parameterne er hvitevarene, de kan du ikke endre dimensjonene på, men alt annet kan skreddersys til akkurat dine behov. Du får en symmetri som rett og slett ikke er mulig med ferdig løsninger.

Kan du se en trend mot at flere velger skreddersydde møbler?

Ja, absolutt. Det er en økende trend innen hjemme- og lokalproduserte møbler. Flere åpner øynene for å kjøpe kjøkken fra lokale verksteder, i stedet for å gå til en kjøkkenleverandør og få en fra hyllene.

Du får en symmetri som man rett og slett ikke kan oppnå med ferdigløsninger.

Hvor lang levetid har et skreddersydd kjøkken?

Jeg vil si at det kommen an på hvordan kjøkkenet blir brukt. Normalt sett holder et kjøkken 5-7 år, men mine kjøkken varer to eller tre ganger lenger. Med sånne kjøkken kan man få dørene lakkert på nytt, eller pusse og male de selv. Mye kan også repareres og pusses opp; dette kan gjøres fordi dørene er i solid tre og kan males.

Har du et drømmeprosjekt?

Et veldig kult prosjekt var når jeg fikk bygge et kjøkken i en gammel kirke i Romelanda sørvest i Sverige. De hadde fjernet alteret og jeg fikk bygge kjøkkenet mitt der. Kjøkkenet mitt endte opp ved alteret, kan man si (ler). Drømmen vil være å gjøre flere prosjekter som det, installasjoner som virkelig skiller seg ut.

Helt til slutt, hvem eller hva inspirerer deg?

Jeg må si at jeg lar meg inspirere av andre talentfulle kollegaer i kjøkkenindustrien, enten de er dyktige håndverkere eller arkitekter, som alle produserer fantastiske kreasjoner. Jeg er omringet av bra folk som disse. Og selvfølgelig hatten av til alle håndverkere som levde for hundre år siden, og ikke hadde tilgang til maskiner og verktøy vi har i dag. Jeg bygger lignende kjøkken nå som de gjorde da.

Utforsk mer

Jeg har alltid vært interessert i å prøve ting som er ansett som vanskelig.

En behagelig lukt av høvlet treverk treffer meg i det jeg går inn i verkstedet der håndverkeren Petter Gantelius arbeider med å restaurere vinduer. Vindusrammene henger pent ned fra taket og venter på sin tur til å gjennomgå en kjærlig restaureringsprosess.

Les mer om vindurestaurerer Petter Gantelius

Built by hand

Det finnes mange verktøy du ikke skal undervurdere, men det virkelige håndverket kommer fra hendene dine.

Det er der minner skapes.

Se, les og blir inspirert av interessante håndverkere

Spør oss