Partner login

Slik lager vi tommestokken din

Hultafors - Norge

I tommestokkfabrikken i Hultafors produseres den klassiske tommestokken i lys glassbjerk med rødmalte ender. Alle delene produseres i fabrikken i en effektiv organisering av dyktige fagfolk.

Til Hultafors kommer glassbjerk fra Dalarna sagd i klosser. Før produksjonen kan begynne tørkes klossene til riktig fuktighetsgrad. De sages til stikker, høvles og får endene malt røde: Deretter er det klart for gradering, lakkering og montering. 

hver stikke kontrolleres fem ganger

Under produksjonen kontrolleres hver stikke to ganger med høyhastighetskamera og tre ganger av erfarne ansatte. Dette for å sikre at ingen stikker inneholder kvister og tverrtre, og at trykket gradering er i henhold til våre krav.

Lakkert under leddene

For å gjøre tommestokken ekstra slitesterk og motstandsdyktig mot fukt lakkeres hver stikke før montering. På Hultafors tommestokker er derfor hele stikken lakkert, også treverket under stål-leddene. På denne måten forsegles porene i treverket og muligheten for at fuktighet trenger inn minimeres.

smurte ledd

De smidige leddene i Hultafors tommestokken er en del av den opprinnelige oppfinnelsen. Leddene produseres i Hultafors av kaldvalset båndstål og smøres på tre punkter for god smidighet.

Til slutt må man montere sammen stikkene til komplette tommestokker. Men før det gjøres enda en inspeksjon av kvalifiserte ansatte. Er det en liten feil på stikken, kastes den.

De kortere endestikkene forsynes med endebeslag i messing før leddene av stål klemmes på plass og festes sammen. Maskinen bretter deretter selv sammen den ferdige tommestokken.

Totalt passerer 400 000 stikker hver dag gjennom fabrikken og forvandles til 40 000 ferdige tommestokker.

detaljene utgjør forskjellen

Svaret på hva som har gjort Hultafors tommestokken til proffens førstevalg finner du her, i omsorgen for hver minste detalj. Vi er stolte over at vi fremdeles, etter 130 år fortsatt er den beste produsenten av et klassisk måleinstrument..

Først bygger vi maskinene

Er man først er det ingen man kan følge og ingen deler som kan bestilles. Derfor har vi på Hultafors alltid vært stolte av å gjøre alt selv.

Vi har alltid bygget våre egne maskiner

Riktig materiale for oppgaven

Foruten vår klassiske tommestokk i tre tilbyr også Hultafors tommestokker i aluminium og glassfiber.

Bjørk, aluminium eller glassfiber

Tommestokk eller meterstokk?

Den har jo ofte ikke lenger gradering i tommer. Derfor kaller vi den også meterstokk.

Selvfølgelig er det en meterstokk

Den røde enden

Den røde enden på Hultafors tommestokken som stikker opp fra tommestokklommen har lenge vært et kjennetegn på en proff. Siden den ble oppfunnet i 1883 har tommestokken påvirket designen på arbeidsbukser og er den dag i dag førstevalget når det skal måles.

Du vet når du er proff.

Spør oss