Kjøpsveiledning – Fem enkle sjekkpunkter når du skal kjøpe en sag

Enten du er profesjonell håndverker eller en gjør-det-selv-entusiast, og uavhengig av hva du planlegger å sage i, vil disse generelle retningslinjene hjelpe deg med å definere behovet ditt når du skal kjøpe en ny sag.

1. Et godt grep

Et godt grep er helt avgjørende for presisjon og kontroll. Velg en sag som har et håndtak som ligger godt i hånden. Hvis håndtaket er for stort, mister du kraft og presisjon. Velg en sag med ergonomisk håndtak for maksimal ytelse. Hvis du skal sage utendørs, vil håndtak med gummibelegg sørge for godt grep selv om håndtaket blir vått.

2. Bladets tykkelse

Vanligvis vil tykkere blad være stivere, slik at du får bedre presisjon og ytelse. Men av og til trenger du mer fleksibilitet eller tynnere snitt, for eksempel når du lager møbler. Da er det viktig med riktig balanse mellom fleksibilitet og tanngeometri.

3. Geometrien på tennene må passe dine behov

Sørg for at tennene på sagen er skarpe og at geometrien på tanningen passer dine behov. For eksempel betyr 3-trinns sliping, slik som våre HBX håndsager har, at tennene slipes i tre ulike vinkler og resulterer i en mer effektiv sag som krever mindre kraft for å lage presisjonskutt. En tradisjonell Japansag (Ryoba) derimot har to sider med sagtenner for å kunne sage både på tvers og langs med trefibrene - Cross-cut og Rip-cut - som er optimalt for møbelsnekring.

4. Bladbeskyttelse

God bladbeskyttelse handler om sikkerhet for både deg og omgivelsene dine. For å øke sannsynligheten for at den brukes og ikke bare blir et unyttig tilbehør, er det viktig at den har brukervennlig design. Og når du bruker bladbeskyttelse, varer sagen lengre – noe som er positivt både for deg og for miljøet.

5. Sage i metall

Når du sager i metall, er det viktig å ha blad med høy spenning, både for å kunne sage i materialet og for å få et rett snitt. For optimale resultater bør du velge en sag med spenning på minimum 8000 newton.

Se vår sagveiledning for å finne den riktige modellen for deg og oppgaven du skal utføre.

Verktøy vi har snakket om

graphic