Kjøpeveiledning – tre ting å se etter når du skal kjøpe en hammer

Hvilken hammer du bør velge, avhenger naturligvis av oppgaven du skal utføre. Men det finnes noen generelle retningslinjer uansett hvilken type hammer du trenger. Her er tre ting du bør se etter når du skal kjøpe en hammer.

1. Hammerens vekt

Lavere vekt gir mindre slitasje på kroppen. Ved å velge en hammer som veier så lite som mulig kan man redusere risikoen for belastningsskader. Siden en lett hammer kan svinges raskere enn en tung hammer, gir den mindre belastninger på kroppen uten å gå på kompromiss med arbeidseffektiviteten. For å beskytte kroppen din er det derfor lurt å bruke en lett hammer når det er mulig.

2. Skaftets størrelse

Risikoen for yrkesskader er spesielt høy hvis du holder verktøyet hardt, arbeider i lengre perioder og har uegnede stillinger. Et ergonomisk håndtak er designet slik at størrelsen, formen, gripemønsteret og materialet gir riktig friksjon og lar deg bruke et avslappet grep. Når du velger hammer og håndtak med riktig størrelse, reduserer du belastningen på muskler og leddbånd.

3. «Følelsen»

Mange håndverkere snakker om «følelsen» som oppstår når man holder en hammer. Bortsett fra forskjeller i vekt og størrelse, har vi skaft i en rekke materialer, som påvirker hvordan hammeren oppleves. Hickory, stål og glassfiber er de vanligste materialene. Hvilket materiale du bør velge, handler mye om personlige preferanser. Enkelte håndverkere foretrekker treskaft, mens andre er mer komfortable med et gummihåndtak. Uansett hvilket materiale du foretrekker, er det viktig at du får best mulig grep, slik at du kan arbeide på en trygg og ergonomisk måte.

Lykke til i valget av den perfekte hammeren. Vi regner med du treffer spikeren på hodet …

Se vår hammerveiledning for å finne den riktige modellen for deg og oppgaven du skal utføre.

Verktøy vi har snakket om

graphic