Ergonomi og sikkerhet

Ikke alle har mestret saging for hånd. Vi har laget en enkel veiledning som viser hvordan du kan bruke sagen din så trygt, effektivt og ergonomisk som mulig.

Ergonomisk saging

Det er en kunst å sage for hånd. For å sage så effektivt og trygt som mulig er det noen ting du må tenke over. Her er en enkel veiledning til hvordan du kan forbedre sagingen din. Og hvis du følger denne veiledningen, får du ikke bare et bedre resultat – du vil også ta bedre vare på kroppen din.

Ha et mykt grep

Ha et mykt, men fast grep rundt håndtaket. Da sparer du styrken din og belaster ikke hånden din like mye, og samtidig vil du klare å sage i lengre perioder.

La sagen gjøre jobben

Arbeid jevnt, og la sagen gjøre jobben. Hvis du prøver å tvinge sagen, vil det virke mot sin hensikt, slik at du blir mindre effektiv. Isteden bør du fokusere på å styre sagen og la tennene gjøre jobben.

Bruk sagens vekt

Benytt deg av sagens egen vekt som vertikal belastning. Det er ofte tilstrekkelig for å oppnå et godt resultat.

Bytt vinkel

Hvis du fortsatt føler at hvert drag burde vært mer effektivt, kan du forsøke å justere vinkelen på bladet. Men sørg for at den er på linje med kuttet du vil lage. Det kan også hjelpe å endre tilnærmingsvinkel. Du kan for eksempel starte med en skarpere vinkel, for deretter å flate ut sagen når du er nesten ferdig med kuttet.

Revehalesag vs. håndsag

Visste du … ? Den vanligste håndsagen med håndtak og langt, avsmalnet blad, kalles av og til revehalesag på grunn av formen.

Verktøy vi har snakket om

graphic