Slik unngår du slitasjeskader som følge av hammerslag

Vi har snakket med ergoterapeut Oscar Puleo om de første tegnene på slitasjeskade og hvordan man kan forebygge skader. Han deler også sine råd om hva du bør tenke på når du bruker en hammer regelmessig.

Hva er det viktig å tenke på for å forebygge skader som skyldes vibrasjoner når man bruker en hammer?

«Det er vanskelig å si, men selvbevissthet er nøkkelen. Ta pauser når du føler deg sliten i armen. Det er når du er sliten at du skader muskler og leddbånd. Når du er sliten, er det lett å skade seg fordi musklene ikke klarer å stabilisere armen nok til å håndtere vekten.»

Hva er den vanligste årsaken til slitasjeskader?

«Overarbeid og overbelastning. Den vanligste feilen er at man ikke lytter til kroppen. Når man merker nummenhet og prikking i armene og hendene, oppsøker man sjelden profesjonell hjelp, og da blir skadene mer omfattende. Det er vanlig med nerveskader som skyldes vibrasjoner.»

Har du lagt merke til noe spesielt når du har studert snekkere?

«Det virker som om valget av hammer er basert på hva man foretrekker. Ofte står valget mellom en lett og en tung modell, men det viktigste er faktisk hvordan man bruker hammeren. Når man slår med hammeren, er det viktig å fordele vekten mellom leddene (skulder, albue og håndledd). Øv på håndleddsbevegelsen, og slipp taket mellom slagene.»

Tre tips til hvordan du kan bruke hammeren på en mer ergonomisk måte

1. Selvbevissthet er nøkkelen

Hvil når du er sliten, slik at du unngår å anstrenge muskler og leddbånd. Når du er sliten, klarer ikke musklene å stabilisere armen nok til å håndtere vekten, noe som fører til skader.

2. Ta (mange) korte pauser

Å slå med en hammer er en ressurskrevende repetitiv bevegelse. Hvis du tar mange korte pauser, kan du lade musklene raskere, slik at du slår mer effektivt.

3. Fordel vekten

Når du fordeler vekten av slaget mellom leddene (skulder, albue og håndledd), belaster du ikke ett ledd ekstra mye. Det er også lurt å øve på håndleddsbevegelsen, og slipp taket mellom slagene.

Fire tegn på slitasjeskader som du bør være klar over

1. Nummenhet og prikking i fingrene

Dette oppstår vanligvis om natten, slik at du våkner med numne fingre.

2. Redusert styrke i grepet

Problemer med å få et godt grep rundt hammeren, eller at du begynner å miste ting på grunn av redusert styrke i grepet.

3. Mindre utholdenhet i hånd og underarm

Du blir raskere sliten når du slår med hammeren.

4. Økende smerte i håndledd og albue

Ubehag ved bevegelser, både med og uten vekt.

Verktøy vi har snakket om

graphic