Slik bytter du skaft på hammere og slegger

Hvis en slegge eller hammer blir ødelagt, er det nesten alltid skaftet sin feil. I denne veiledningen viser vi hvordan du kan bytte skaft på verktøyet ditt.

Skaft av dårlig kvalitet eller et skadet skaft er en stor sikkerhetsrisiko. Men hvis hodet fortsatt er i god stand, kan du gjenbruke verktøyet ved å montere et nytt skaft.

Sørg for at det nye skaftet er tørt

Når du monterer et nytt skaft i verktøyet, er det viktig at skaftet er tørt. Hvis det ikke er tørt, og tørker etter at hodet er montert, kan hodet løsne. Dette gjelder også for kilen, hvis du monterer det nye skaftet ved hjelp av en trekile.

Skaftforklaring

A = Ask
S = Stål
G = Glassfiber
H = Hickory

Modellforklaring

BHS 295 – 19 x 11
↓ ↓ ↓
Modell Lengde Øye

Monter det nye skaftet på følgende måte:

  1. Kapp det eksisterende skaftet rett under hodet.

  2. Bor flere hull i øyet.

  3. Slå ut restene, og rengjør øyet.

  4. Trykk og slå hodet på det nye skaftet. Fast, men forsiktig. Kapp den delen av skaftet som stikker ut.

  5. Monter stålkilen slik at enden av skaftet fyller øyet. Hvis det ikke er tilstrekkelig med bare stålkile, bør du slå inn en trekile før du slår inn stålkilen. Den kan du lage ved å skjære til en kile fra et tørt og hardt trestykke. Del deretter enden av skaftet med et stemjern. Stryk på litt trelim, slå inn trekilen, og kapp av overflødig materiale.

  6. Slå inn stålkilen slik at den låser trekilen på plass. Stryk deretter olje på enden av skaftet for å beskytte den mot fuktighet.

Verktøy vi har snakket om

graphic