Johan Skullman – Friluftsekspert

Vi satte oss ned for en prat med friluftseksperten Johan Skullman om hva man bør huske på når man bruker den skarpe eggen, dvs. økser og kniver.

Kjøper folk feil øks?

Ja, det er ikke uvanlig. En øks skal passe til et primært og kanskje også et sekundært formål. Øksene har jo forskjellige egenskaper, som betyr at noen økser ikke er optimale til visse typer arbeid.

Hva slags verneutstyr bør man ha når man skal bruke øks?

Først og fremst hansker, og hvis du ofte hogger ved, bør du også ha vernebriller.

Hva er det viktigste å huske på ved bruk av verktøy med skarp egg, som økser og kniver?

Du bør ikke håndtere kniver og økser alene med mindre du kan utføre kvalifisert førstehjelp. Førstehjelpsutstyret skal alltid være innenfor rekkevidde. Ikke ligge i en veske flere meter unna. Et feil grep kan være nok til at man skader seg ordentlig.

Vet folk som kjøper øks hvordan de skal håndtere den?

Dessverre ikke. Mange er nye hytteeiere eller friluftsmennesker. Man fokuserer på alle tingene man trenger, men ikke på hvordan man skal bruke dem på riktig måte.

Hva er de vanligste feilene forbrukerne gjør?

Mange forstår ikke konsekvensene av å bruke øks på feil måte. De tenker ikke på hvordan kubben skal plasseres på hoggestabben på en sikker måte, hvordan man bør stå og hvilket grep som passer best til oppgaven.

"På samme måte som kniven, kan en øks brukes til en rekke forskjellige oppgaver. Avhengig av om du utfører oppgaven stående eller på kne, finnes det ulike måter å håndtere øksen på."
Johan SkullemanFriluftsekspert

Hvis jeg er i skogen og vil fyre opp et bål, hvordan bør jeg tenke?

Når jeg er ute i skogen, har jeg ikke tilgang til hoggestabbe. Å prøve å balansere og kløyve mindre pinner på en sikker måte krever derfor en annen type håndtering. Da er det som regel bedre å sette seg på kne, legge pinnen på bakken og plassere øksen på treet for å unngå skade. I et slikt scenario bruker man ikke et fullsvingsslag for å kløyve veden.

Når du tar med øks i skog og mark, hva er det viktig å huske på når det gjelder å transportere den på en sikker måte?

Den må bæres slik at eggen ikke kan forårsake skade, helst bør den ha en eggbeskytter som sitter godt på. Øksen kan være festet til en ryggsekk, eller enda bedre er det hvis øksehodet skjules under et lokk, da reduserer du også risikoen for at øksen setter seg fast i noe. Hvis du har mulighet, er det bra å legge den oppi sekken slik at den blir stående mot ryggen.

Topp 3 for sikker bruk av øks

  • Alltid tilgjengelig førstehjelpsutstyr.

  • Verneutstyr: hansker og vernebriller.

  • Rett øks og rett arbeidsteknikk.

Noe annet man bør huske på?

Jevnlig vedlikehold av øksen er en god garanti for at den virker til det du vil bruke den til. En sløv øks er en mindre god øks.

Verktøy vi har snakket om

graphic