Slik lages Hultafors sine tommestokker

Vår klassiske tommestokk med røde ender lages ved tommestokkfabrikken i Hultafors i Sverige. Alle deler av tommestokken lages lokalt, og de fleste av maskinene som brukes i prosessen, har blitt utviklet og satt sammen av våre erfarne medarbeidere.

Bjørken fra Dalarna kommer til Hultafors i form av treklosser. Før produksjonen kan begynne, tørkes bjørken til helt riktig fuktighet. Deretter sages blokkene til og høvles, før endene males røde. Før montering trykkes skalaen, og alle delene blir lakkert.

Hver del kontrolleres fem ganger

Under produksjonsprosessen blir hver del av tommestokken fotografert to ganger av høyhastighetskameraer, og grundig kontrollert tre ganger av erfarne medarbeidere. Dette gjør vi for å kontrollere at ingen deler består av noe annet enn førsteklasses tre, og at den trykte skalaen er tydelig og nøyaktig.

Lakk under hvert ledd

For å gjøre tommestokken ekstra slitesterk, og for å sikre at den tåler både slitasje og fuktighet, lakker vi hver del før montering – til og med under hvert ledd. Ved å gjøre dette forsegler vi treverket og minimerer risikoen for at fuktighet trenger inn i treverket, slik at det svulmer opp.

Smurte ledd

De smidige, men stabile leddene i Hultafors sin tommestokk er en viktig del av den opprinnelige oppfinnelsen, og de bidrar til brukeropplevelsen. Leddene produseres av kaldvalset båndstål ved vår egen fabrikk. For å oppnå god smidighet smøres de på tre forskjellige steder.

Montering og bretting

Før den endelige monteringen, kontrolleres hver del av erfarne medarbeidere. Hvis det oppdages selv ørsmå feil, blir delen kassert. De kortere endebitene får en messingtupp før stålleddene monteres. Til slutt bretter maskinen sammen hver tommestokk.

Hver eneste dag går 400 000 deler gjennom fabrikken og blir til 40 000 tommestokker som er klare til bruk.

Det handler om detaljene

Hvorfor har Hultafors sin tommestokk vært førstevalget til fagfolk i så mange år? Svaret er like enkelt som det er komplisert. Vi tror det er detaljfokuset og vissheten om at vi fortsatt er den beste produsenten av det ikoniske måleverktøyet som vi oppfant for mer enn 140 år siden.

Verktøy vi har snakket om

graphic