Libeller, vaterets viktigste komponenter

Vaterets væskefylte beholdere kalles libeller.

Fakta om libeller

Vaterets væskefylte beholdere kalles libeller. Væsken i libellene er vanligvis olje eller alkohol, slik at luftboblen kan bevege seg fritt.

De fleste libeller kan se like ut ved første øyekast. Men libellenes utforming og montering er forskjellig fra merke til merke, noe som fører til forskjeller i nøyaktighet og presisjon.

Solid montering for bedre nøyaktighet

Hvordan libellene er montert i profilen avgjør hvor følsomme de er for temperatur og støt. I de beste vatrene er libellene utstyrt med en strammekile, ultralydsveising eller braketter for maksimal nøyaktighet og stabilitet.

Våre libeller er fylt med olje

Væsken i Hultafors sine libeller er en farget oljeblanding med lav viskositet. Det gir boblen optimal bevegelsesfrihet og gjør den enkel å avlese.

Forstørrelse forenkler avlesningen

For å forenkle avlesningen har ekstra gode libeller en forstørrelseslinse som får boblen til å se større ut, og ringer rundt hele libellen for nøyaktig avlesning uavhengig av posisjon.

En selvlysende reflektor bak libellen gjør den enklere å se i svakt lys.

Påvirkes ikke av temperatur eller UV-lys

Oljen i Hultafors sine libeller er svært motstandsdyktig mot både UV-lys og temperatursvingninger, og den gir konsekvent boblebevegelse fra –20 til +60 °C. Ved støt vil temperaturmotstanden også forhindre at boblen deles.

Antistatiske libeller for bedre nøyaktighet

Statisk elektrisitet kan føre til at enkelte vatre gir unøyaktige målinger. Derfor har Hultafors sine vatre antistatiske libeller.

Verktøy vi har snakket om

graphic