Jobbe på Hults Bruk

Vi tok en prat med Lotta og Claes, to av smedene på Hults Bruk.

Hvor lenge har dere jobbet som smeder?

Claes: Omtrent 4,5 år.

Lotta: 1 år! Jeg vet ikke om jeg kan kalle meg for en smed ennå. *latter*

Hvorfor valgte du dette yrket?

Claes: Jeg skulle flytte fra Jämtland, så stillingsannonsen og søkte. Så endte jeg opp her!

Lotta: Jeg bodde og jobbet i Norge, og kjente at jeg ville flytte hjem igjen og så meg om etter jobb. Så dukket dette opp, og det virket interessant.

Hva gjorde du før du ble smed?

Lotta: Jeg var produktutvikler og kategoriansvarlig hos et kjent sportsmerke.

Claes: Jeg jobbet med skogbruk. Men ikke med økser.

Kan alle bli smed?

"Nei, det vil jeg ikke si. Det er tross alt et håndverk. Du må rett og slett ha sans for håndverk, for å jobbe med hendene."
ClaesSmed

Hva skal til for å bli en god smed?

Lotta: Man må ha et øye og sans for form. Jeg var fascinert av at dette arbeidet er en mellomting mellom industri og håndverk. Jeg var også overrasket over at det krever så mye presisjon for å forme øksen. Den første øksen skal helst se lik ut som den siste øksen for dagen, du må være konsekvent.

Vi måler jo hele tiden med skyvemålere slik at det alltid blir korrekt.

Claes: Da er det jo bra å være mekaniker også, siden det er en del å skru og stille inn ved bytte av verktøy.

Lotta: Du må ikke være redd for å ta i, ha tålmodighet og utholdenhet. At du ikke gir opp med en gang. Alt må ta den tiden det tar. Enkelte momenter kan være litt monotone, men du må få det til å sitte i kroppen.

Vet du når det blir riktig?

Claes: Du lærer å se det. Med erfaring over tid.

Lotta: Ja, og når du får inn hvert slag slik at materialet oppfører seg slik du har tenkt.

Hvor lang tid tar det å forme en øks?

Claes: Når du er helt ny, må du garantert starte på nytt igjen av og til siden stykket fort blir for kaldt. Da blir det kanskje ikke perfekt hver gang. Vi jobber to smeder på hver hammer. Det tar ca. 40 sekunder å lage en øks på én side av hammeren. Så tar den andre personen over og gjør øksen ferdig. Så, rundt 1,5–2 min. per øks vil jeg si. Ja, og når du gjør det 400 ganger om dagen, kan det fort bli monotont.

Det høres ut som et ensomt arbeid?

Claes: Ja, det blir mye radio, podcaster og musikk i ørepluggene.

Lotta: Jeg hører mye podcast!

Hva er det mest kritiske punktet under smiingen?

Lotta: Som ny synes jeg at det er å få riktig form før stykket blir for kaldt.

Claes: Det vanskeligste er antagelig å stille inn maskinen når vi bytter modell. Fungerer innstillingene som de skal, er det ikke noe direkte kritisk punkt i selve smiingen.

Må maskinen justeres i løpet av dagen?

Lotta: Som ny er det noen ganger vanskelig å avgjøre om det er jeg som gjør det feil, eller om noe er galt med innstillingene.

Claes: Det hender at vi må justere verktøyet litt, men det skjer ikke så ofte.

Hva er det beste med å jobbe som smed?

Claes: Fri tilgang til økser *latter* Men det er et vanskelig spørsmål ... hvis du liker håndverk, er det et interessant yrke.

"Å få holde på med produkter som er nær forbrukeren. Vi lager jo verktøy som en forbruker kommer til å bruke. Vi jobber i en industri, men samtidig er det et produkt du kan forholde deg til. Det er jo et gammelt håndverk og et annet materiale enn tekstilmaterialene jeg er vant til fra tidligere."
LottaSmed

Lotta: Det er mye historie og gamle skikker og bruksmåter, samtidig er det 2022, og noe av teknologien er fremdeles den samme. Hva skal man beholde av det gamle, og hva kan man ta med fra det nye uten å miste kulturen rundt smien. Det er jo en atmosfære du vil skal leve videre. Så vil man gjerne ha nye ovner og forenkle visse trinn, men det er hele tiden en balanse mellom nytt og gammelt.

Hvordan var det å begynne som smed?

"Alt var veldig annerledes. Å gå fra et kontormiljø der det verste som kan skje er at du skjærer deg på et papirark, mens her må du tenke på hvor du plasserer hendene slik at du ikke brenner fingrene av deg ... eller skjærer deg."
LottaSmed

Er dere smeder for resten av livet nå?

Claes: Nei, det er man nok ikke. Det er slitsomt. Og jeg foretrekker å arbeide utendørs.

Lotta: Med stor respekt for alle som har jobbet som smed i lang tid, det er ikke bare at det er tungt, men det handler vel mer om at det blir monotont og at det setter seg i kroppen. Jeg får rett og slett se etterhvert.

Interesser utenfor smien?

Claes: Jeg tar mye naturbilder og er veldig glad i friluftsliv. I Jämtland jobbet jeg med trekkhunder.

Lotta: Jeg er en friluftsnerd, jeg elsker å gå på tur og være så mye ute som mulig. Livet er best ute. Vi er altfor mye inne, synes jeg.

Verktøy vi har snakket om

graphic