Hultafors – Åby skogsøks

En ekte hybrid øks som tilpasser seg de fleste oppgaver, store som små. Håndsmidd i svensk stål ved vårt eget Hults Bruk, som har aner tilbake til 1697. Åby-øksen er et tidløst verktøy i moderne utgave.

Åby skogsøks er perfekt for å bygge ly, oppdeling av ved, utskjæring og presisjonsarbeid. Som alle våre økser er den håndsmidd og produsert i svensk øksestål. Åby er oppkalt etter den nærmeste byen til Hults Bruk, hvor mange av arbeiderene bodde på midten av 1900-tallet.

Øksen er et av menneskehetens eldste redskaper. Ved hjelp av øksen kunne mennesket ta seg frem gjennom uberørt natur, bygge ly og slakte vilt.

Øksen har vært et nødvendig redskap for å overleve, samt at den har bidratt til frihet og uavhengighet. Den som hadde en skarp øks, kunne alltid forsvare seg og klare seg godt. I dag trenger vi ikke lenger øksen for å overleve, men fremdeles hjelper den oss med noen oppgaver i hverdagen, samtidig som den er et godt redskap ute i naturen.

Siden øksen er en del av vår kulturarv, spiller smeden en sentral rolle, både når det gjelder å ivareta øksetradisjonen for kommende generasjoner, og enda viktigere – sørge for at brukeren blir ytterst fornøyd og får optimal nytte av øksen.

Øksen som verktøy er ikke vår oppfinnelse, men ved hjelp av ekte håndverk har vi klart å perfeksjonere designet slik at det verdsettes over hele verden. Nettopp derfor har vi plukket ut Åby-øksen som et av våre ikoner.

Verktøy vi har snakket om

graphic