Hultafors – Meterstokk 59

Originalen fra 1883, som med sitt tidløse og i dag ikoniske design, ble startskuddet for Hultafors. Den gang som i dag laget i glassbjørk og med svensk stål i leddene. Fås i dag i et titalls ulike modeller, også i andre materialer.

En tidløs klassiker

De røde endene, den lyse bjørken og den karakteristiske smidigheten i leddene - tommestokken ble skapt av Hultafors i 1883 og er en klassiker, nesten et ikon – både som verktøy og som design.

Takket være oppfinnsomheten til Karl-Hilmer Johansson Kollén, ble måleenheten utviklet til det som senere ble kjent som tommestokken – en innovasjon som har vært Hultafors sin ryggrad siden bedriften ble grunnlagt.

KHJK

8,5 cm fra enden av tommestokken er et trekantet rødt symbol som består av bokstavene KHJK. Det er ikke vilkårlige bokstaver, men Hultafors sitt eget symbol, som er en forkortelse for Karl-Hilmer Johansson Kollén.

Materialer

Tommestokken fås i forskjellige materialer – aluminium, glassfiber og vanlig tre – avhengig av hvilket miljø den skal brukes i. Frem til 1960-tallet ble tommestokkene laget av svensk sølvasal (som likner på rogn), men siden har bjørk blitt hovedmaterialet.

Det trekantede, røde symbolet

Det finnes et ordtak om det trekantede symbolet: «Akkurat som den likesidede trekanten vi bruker som varemerke, er den sterkeste geometriske konstruksjonen, skal vi strebe etter å sørge for at vår tommestokk er den sterkeste tommestokken på markedet.»

Leddene

Overraskende nok er det leddene som er den største årsaken til at Hultafors sin tommestokk har blitt en så stor suksess. Leddene, som lages i svensk stål, er de samme som da vi begynte å produsere tommestokker i 1883, mens tredelene og graderingen har blitt tilpasset gjennom årenes løp.

Verktøy vi har snakket om

graphic