HÅNDLAGET

Møt møbelsnekker Mikael Seppänen

Lukten av treverk møter meg i verkstedet til møbelsnekker Mikael Seppänen. Her står store industrisager side om side med klassiske verktøy. Jeg slår av en prat med Mikael mens limet tørker på noen dører han nettopp har satt sammen.

Hvorfor valgte du å bli snekker?

Jeg har alltid vært praktisk innstilt, selv på skolen. Sløyd var favorittfaget mitt, og for meg har det alltid vært naturlig å arbeide med hendene. Det er det jeg kan, og det er det jeg er flink til. For meg føltes det riktig å bli håndverker og å arbeide med hendene mine.

"Det var ingen andre alternativer. Sløyd var favorittfaget mitt, og for meg har det alltid vært naturlig å arbeide med hendene."

Hvordan havnet du i dette snekkerverkstedet?

Der har jeg en morsom historie. Jeg banket på døren til et lokalt snekkerverksted og spurte om jeg kunne få arbeidserfaring der. Eieren var skeptisk til å begynne med. Han sa at de planla å avvikle virksomheten og pensjonere seg. Men jeg insisterte. Jeg sa jeg kunne hjelpe dem så mye de ville, og at de ikke trengte å betale meg.

Han ba meg om å ringe dem over helgen, slik at han fikk tid til å tenke på det. Og det var nettopp det som skjedde. Jeg ringte tilbake, og jeg ble invitert til å ta en titt på verkstedet. Allerede da spøkte han med meg. «Mikael, en dag kommer alt dette til å være ditt.» Jeg bare lo av det. Jeg var tross alt bare 18 år gammel, og jeg gikk fortsatt på videregående. På den tiden hadde jeg ikke engang tenkt på at jeg kunne starte min egen bedrift. Men han plantet en idé i meg.

Hvor lang tid bruker du vanligvis på å lage en kjøkkeninnredning?

Et vanlig kjøkkenprosjekt tar rundt en måned – fra det innledende møtet med kunden til tegnefasen og frem til montering.

Er det noen deler av prosessen du er spesielt glad i?

Jeg liker å begynne å lage skapene, skru sammen rammene og lime dørene, å se kjøkkenet gradvis komme til liv på arbeidsbenken.

Hvilke materialer arbeider du i hovedsak med?

Til dører bruker jeg alltid furu. Det er et tradisjonelt materiale som brukes i hjem til ting som listverk og møbler. Til skuffene bruker jeg eik. Det er et slitesterk materiale som gir et fint resultat. Det er også litt ekstra gøy å arbeide med eik, siden det er et eksklusivt materiale.

"Hvorfor forandre noe som fungerer? Klassisk håndverk krever klassiske verktøy."

Du bruker åpenbart mange elektriske verktøy i verkstedet, men hvilke håndverktøy klarer du deg ikke uten?

Jeg ville ikke klart meg uten tommestokken min. Den bruker jeg til å ta grove mål av alt mulig, men når jeg trenger mer nøyaktige mål, bruker jeg målebåndet. Så er det håndverkerkniven, det mest allsidige verktøyet man kan ha. Jeg bruker den til å åpne malingsbokser, skrape bort overflødig maling, åpne esker og skrape rester fra arbeidsstykker.

Dette høres ut som klassiske verktøy.

Det stemmer. Hvorfor forandre noe som fungerer? Klassisk håndverk krever klassiske verktøy.

Er det noe som kjennetegner en kunde som bestiller en plassbygd kjøkkeninnredning?

En typisk kunde har kjøpt kjøkkeninnredning før, og vet hva det innebærer. De er kjent med prosessen – fra tegnebordet til valg av materialer, beslag og farge. Disse kundene er ofte trendbevisste, og de er opptatt av kvalitet og estetikk.

Hvorfor velger de en plassbygd innredning istedenfor en ferdig løsning?

Fordi den er skreddersydd. De eneste faste tingene, er hvitevarene. De har faste mål. Men alt annet kan skreddersys etter dine ønsker. Du får en symmetri som du rett og slett ikke kan oppnå med ferdige løsninger.

Er det flere som velger plassbygde møbler for tiden?

Helt klart. Det er en økende trend i hjemmelaget og lokalprodusert. Stadig flere kjøper innredning fra et lokalt snekkerverksted istedenfor å reise til en kjøkkenleverandør og kjøpe ferdige innredninger.

"Du får en symmetri som du rett og slett ikke kan oppnå med ferdige løsninger."

Hvor lenge varer en plassbygd innredning?

Det kommer an på hvordan kjøkkenet blir brukt. Kjøkkeninnredningen varer normalt i 5–7 år, men mine innredninger varer minst dobbelt så lenge, om ikke tre ganger så lenge. Med en slik innredning kan dørene lakkeres. Du kan også pusse dem ned og male dem med pensel. Og naturligvis kan mange ting repareres eller pusses opp. Skapdørene er av massivt tre, og de kan males, slik at de ser nye ut selv om de har blitt pusset opp.

Har du et drømmeprosjekt?

Et veldig kult prosjekt, var da jeg fikk lov til å lage et kjøkken til den gamle kirken i Romelanda, sørvest i Sverige. De hadde fjernet alteret, og jeg fikk lov til å montere kjøkkenet mitt der det hadde stått. Så man kan si at kjøkkenet mitt ble et alter. (Latter) Det var et ganske sterkt øyeblikk. Drømmen min er å få flere prosjekter som det, som virkelig skiller seg ut.

Og til slutt, hvem inspirerer deg?

Jeg blir inspirert av andre dyktige kolleger i kjøkkenbransjen, enten de er dyktige håndverkere eller arkitekter, som alle skaper helt fantastiske ting. Jeg er omgitt av slike flotte mennesker. Og naturligvis blir jeg inspirert av håndverkerne som levde for hundrevis av år siden, som ikke hadde tilgang til de maskinene og verktøyene vi bruker i dag. Jeg bygger kjøkken nå som likner på de kjøkkenene de bygde da.

Fakta

  • Navn: Mikael Seppänen
  • Yrke: Møbelsnekker
  • Bor i: Olofstorp, Sweden
  • Hjemmeside: stilkok.se

Verktøy vi har snakket om

graphic